Monnikengemeenschap

In abdij Keizersberg leeft een kleine gemeenschap van benedictijnse monniken.

Monniken op Keizersberg

Sinds 2023 is de site van abdij Keizersberg in erfpacht gegeven aan Labora. Deze organisatie is bevoegd en verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling en het beheer van de site en het patrimonium. Daarover lees je hier meer

Abdij Keizersberg is echter een levende abdij: er wonen en werken nog steeds enkele monniken, waarrond zich ook een hechte kerkgemeenschap heeft gevormd.

Spiritualiteit 

De monniken houden zich bezig met gebed en werk. Zo werken ze bijvoorbeeld aan de Kovel, een monastiek tijdschrift, buitenhuis als professor Theologie, in het liturgisch centrum CASTRUM of zijn ze lid van de Koristen, het Gregoriaans koor van Keizersberg.

Het benedictijnse leven dat de monniken van Keizersberg leiden, steunt op een ervaring van 15 eeuwen. In de geest van hun ordestichter Sint-Benedictus († Monte Cassino, 548 n.Chr.), leven zij in gemeenschap op het ritme van gebed en arbeid. Het benedictijnse devies Ora et Labora geven zij op een gevarieerde en eigentijdse wijze gestalte bij het volgen van de weg waarop God hen heeft geroepen.

Onder de leiding van de Regel van Benedictus en hun abt willen zij God zoeken. Elkaar steunend in een broederlijke gemeenschap trachten zij de evangelische weg van Jezus te volgen. Hierbij dient de jonge christengemeente van Jeruzalem hun als model:

Gebedstijden

 Weekdagen
  • 06.45 u.   Morgendienst
  • 11.30 u.   Stil gebed
  • 12.00 u.   Eucharistieviering
  • 12.30 u.   Middaggebed
  • 18.00 u.   Gregoriaanse Vespers
  • 20.00 u.   Lezingendienst + Dagsluiting
 Zaterdagen
  • 06.45 u.   Morgendienst
  • 12.00 u.   Eucharistieviering
  • 12.30 u.   Middaggebed
  • 17.00 u.   Gregoriaanse Vespers
  • 18.00 u.   Avondmis
  • 20.00 u.   Lezingendienst + Dagsluiting
 Zon- en feestdagen
  • 06.45 u.   Morgendienst
  • 10.00 u.   Plechtige Eucharistieviering
  • 12.30 u.   Middaggebed
  • 15.00 u.   Gregoriaanse Vespers
  • 20.00 u.   Lezingendienst + Dagsluiting

Bestuur van de monniken

Het bestuursorgaan van de vzw van de monniken is in juni 2024 vernieuwd. De vzw houdt zich voornamelijk bezig met het samenleven van de monniken. De verantwoordelijken zijn:

- Dom. Kris Op De Beeck (pater in de abdij)

- Dom. Thomas Quartier (broeder in de abdij)

- Paul De Cock

- Jan Schoukens


Sinds juni 2024 is het ontslag aanvaard in het bestuur van dom. Dirk Hanssens en dom. Maurice Chevalier. 

Castrum

In het kader van de liturgische vernieuwing, waarvan de abdij een initiatiefnemer en een voortrekker was, heeft ook het liturgisch centrum CASTRUM een belangrijke rol gespeeld. Het was een verdeelpunt voor zowel de eigen uitgaven, als de uitgaven van anderen. Ook vandaag nog vind je er een ruim aanbod van religieuze artikelen: Boeken, cd’s, dvd’s, catechetische spellen, kaarten, iconen, beelden, religieuze artikelen, posters, stripverhalen, liturgisch en pastoraal materiaal, en nog zoveel meer…

Pastorale entiteiten, scholen, werkgroepen en particulieren vinden hier hun gading op het gebied van bijbel, godsdienst, catechese, vorming, spiritualiteit en religie in het algemeen.


Naar de website van Castrum


Bereikbaarheid

De Abdij van Keizersberg ligt op de oude invalsweg van Mechelen naar Leuven en is ook gemakkelijk te bereiken:

  • Vanaf de autostrade Brussel-Luik-Hasselt: afrit Mechelen/Herent. Vandaar zie je ook al wegwijzers naar de abdij. Voor een plan van de omgeving: zie website www.keizersberg.be. Er is gratis parking voorzien voor de bezoekers.
  • Vanaf het treinstation van Leuven is de abdij te bereiken met bus 4 (halte Leopold Decouxlaan), 5 of 6 (halte Albert Wouterstraat).


Hoe ons terugvinden in de abdij?

U gaat binnen langs de hoofdingang in de hoek van het gebouw Neem de gang naar links en de trap op De glazen deur recht voor u is het Liturgisch Centrum Castrum.


Openingsuren

Alle werkdagen van 8.45 tot 11.30 u en van 14.15 tot 17.30 u.

U kan ook rechtstreeks bestellen langs de webwinkel: www.avimo.org

Contact kan via castrum@keizersberg.be of 016 79 46 00.

De Koristen

De Koristen van Keizersberg is het koor van jonge mannen dat verbonden is aan Abdij Keizersberg te Leuven. 


Geschiedenis

Vanaf het najaar 1906 begon Dom Ermin Vitry met het samenbrengen van enkele jongens ter instructie in het zingen van de gregoriaanse liturgische gezangen. Een eerste maal zongen zij tijdens de Kerstvieringen 1906 en vanaf het voorjaar 1907 werden de Koristen van Keizersberg opgericht als knapenkoor met als doel op zon- en feestdagen de gregoriaanse zang in de liturgische diensten (eucharistie en vespers) van de abdij samen met de monniken te verzorgen. Sinds 1992 beperken zij zich tot de eucharistie.

Dom Ermin Vitry, en vanaf 1911 Dom Joseph Kreps stelden een reglement en programma samen dat decennia lang door honderden trouwe Koristen werd nageleefd. Al spoedig kende het knapenkoor onder de leiding van Dom Kreps een grote bloei, zowel in kwantiteit als in kwaliteit. Na diens dood in 1965 werd het koor overgenomen door Dom Rombout van Doren, en in 1988 nam de toenmalige abt Kris Op de Beeck de leiding op zich.

Vanaf 1989 werd aan de knapen de mogelijkheid geboden om na hun stemverandering lid te blijven van het koor. Zo ontstond een volwaardig knapenkoor.

In 1999 bleek dat er nog onvoldoende knapen te vinden waren die zich voor een knapenkoor konden engageren. Het koor vormde zich bij die gelegenheid om tot een koor van jonge mannen, nog steeds verbonden aan abdij Keizersberg. In 2007 werd de leiding overgenomen door Peter Maus.

De hoofdtaak van het jonge mannenkoor is en blijft de verzorging van de gregoriaanse zang tijdens de eucharistievieringen op zon- en feestdagen. Daarnaast ontwikkelt het koor zich tot een concert-mannenkoor, waarbij het gregoriaans centraal blijft staan. Bijzondere aandacht gaat naar muziek die het gregoriaans als inspiratiebron gebruikt. In die zin werd in 2007 een cd-opname gerealiseerd met de creatie van de Missa Montis Caesaris van Kurt Bikkembergs en het Keizersberger Te Deum van Sebastiaan Van Steenberge, beide werken zijn gebaseerd op gregoriaanse praktijken en - thema's. Ook het werk van Franse componisten als Langlais en Duruflie komt ruimschoots aan bod.

Het koor is regelmatig te horen tijdens de rechtstreekse uitzending van de zondagsmis op Radio 1


Organisten in de Abdij
  • 1904 - 1910: Dom Ermin Vitry osb
  • 1910 - 1965: Dom Jozef Kreps osb
  • 1965 - 1987: Dom Gabriel Devos osb
  • 1987 - 1991: Cyriel Heuninckx
  • 1991 - 2000: Sebastiaan Van Steenberge
  • 2000 - 2004: Ben Van Nespen
  • Sinds 2004: Peter Jeurissen

Adres

Stuur een bericht naar de monniken 

Bel de gemeenschap

Je kan de communauteit tijdens de openingsuren van Castrum bellen op:

016 79 46 00


Mail de gemeenschap

Je kan de communauteit mailen op:

communauteit@keizersberg.be


Het adres

Mechelsestraat 202

3000 Leuven

Er moet een adres worden opgegeven om een kaart in te sluiten